ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

«Έφυγε» ο Στέφανος Ζουγανέλης .

Η οικογένεια της  ΑΕΚ πενθεί από χθες τον «χαμό» ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες της ιστορίας της. Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ. Του ανθρώπου, που ασχολήθηκε διοικητικά με την Ένωση, από τα 25 του χρόνια και ήταν ο μικρότερος ηλικιακά παράγοντας στην ιστορία της.

Ο Στέφανος Ζουγανέλης, πού είχε τεχνική εταιρία και κατασκεύαζε πολυκατοικίες, ήταν από τους κορυφαίους παράγοντες που πέρασαν από την ΑΕΚ. Με περισσότερα από τριάντα χρόνια διοικητικής προσφοράς στην ομάδα της καρδιάς του, συνέδεσε το όνομά του με σειρά γεγονότων, τόσο στο ποδοσφαιρικό τμήμα όσο και στο μπάσκετ, αφού είχε  τεράστια συμβολή και όταν τον Απρίλη του 1968 η ΑΕΚ στο μπάσκετ αναδείχθηκε «βασίλισσα» της Ευρώπης. Την ΑΕΚ, την «υπηρέτησε» επίσημα από το 1966 έως το 1996, ενώ στη συνέχεια προσέφερε τις υπηρεσίες του εξωδιοικητικά.

Όπως εξωδιοικητικά είχε ξεκινήσει την προσφορά του στην ΑΕΚ από το 1961 σε ηλικία 25 ετών, πριν τον αξιοποιήσει σε διοικητικό  πόστο για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1966 ο αείμνηστος Νίκος Γκούμας. Ο Νίκος Γκούμας λοιπόν, τον έβαλε στη διοίκηση και από τότε άρχισε να καταθέτει έμπρακτα την αγάπη του για την ΑΕΚ, κάνοντας τα Γραφεία στην Οδό Σπάρτης, αλλά  και το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεύτερο σπίτι του.  Και υπηρέτησε την ομάδα της καρδιάς του,  απ΄ όλα τα πόστα. Υπήρξε αντιπρόεδρος στην ΑΕΚ την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Μάκης Χατζηχαραλάμπους (1970-1973), με τον οποίο είχε μεγάλη φιλιά.  Και στη συνέχεια «υπηρέτησε» την ΑΕΚ ως γενικός αρχηγός της και αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος  στα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Λουκά Μπάρλου. Πολλά ήταν  τα γεγονότα που σηματοδότησαν την προσφορά του στην ΑΕΚ.

Όμως είχε συμβάλει αποφασιστικά, για να ολοκληρωθούν δύο μεταγραφες. Αυτή του Μίμη Παπαίωάννου, αφού ως εξωδιοικητικός είχε ανάβει στην Βέροια τον Ιούνιο του 1962 και αυτή του Λάκη Νικολάου τον Ιούλιο του 1971. Μάλιστα είχε προσφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσό από τις 500.000 δραχμές που έδωσε η ΑΕΚ στον Παπαϊωάννου, για να γυρίσει στην ομάδα στις 16 Δεκεμβρίου του 1965.Θυμίζω, ότι ο Μίμης απειλούσε ότι θα 'κόψει' το ποδόσφαιρο, επειδή η ΑΕΚ, δεν τον είχε δώσεις στην Ρεάλ και είχε φύγει στη Γερμανία για περιοδεία με τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινάλα και Χρήστο Νικολοπουλο. Όμως  τελικά του δόθηκε το ποσό και γύρισε βάζοντας μάλιστα και γκολ στην με 3-2 νίκη της ΑΕΚ στη Λεωφόρο επί του ΠΑΟ στις 19 Δεκεμβρίου 1955.

Για εκείνο το γκολ που πέτυχε μάλιστα, ο Στλεφανος Ζουγανέλης, του έκανε δώρο την βάση πάνω στην οποία θα έκτιζε ο Μίμης το εξοχικό του στο Πόρτο Ράφτη. Όσον αφορά στην μεταγραφή του Λάκη Νικολάου από τον Ατρόμητο-ήταν διακαής πόθος του Μπράνκο Στάνκοβιτς- ο Στέφανος Ζουγανέλης, την «πάλευε» τρεις μήνες, με τους διοικούντες της ομάδας του Περιστερίου, μέχρι να πάρει την έγκρισή τους, στις 31 Ιουλίου του 1971. Τελευταία δηλαδή ημέρα των μεταγραφών. Οι προσπάθειές του ήταν άοκνες, όπως και οι πιέσεις του προς τους διοικούντες τον Ατρόμητο, που επιθυμούσαν να δώσουν τον Νικολάου στον Παναθηναϊκό. Όμως κάτι οι γνωριμίες του Στέφανου με τους τότε κρατούντες, κάτι η πίεσή του προς τον πατέρα του Λάκη, Κώστα, που ήταν  φίλαθλος της ΑΕΚ, είχαν φέρει αποτέλεσμα. Μάλιστα ο Στέφανος Ζουγανέλης, είχε δώσει και την προκαταβολή των 300.000 δραχμών, από τις 600.000 που πήρε ο Ατρόμητος για να δώσει τον ευθυτενή Νικολάου, ο οποίος δεν εισέπραξε ούτε δραχμή για την μεταγραφή του στην ΑΕΚ!

Ο αείμνηστος Ζουγανέλης, είχε παίξει ρόλο και σε άλλες μεταγραφές. Όπως των Ρίζου Λέλλη και Γιάννη Μουσούρη από τη Λάρισα, του Διονύση Τσάμη από τον Παναιτωλικό και άλλων.
Ο Στέφανος Ζουγανέλης, που γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1936, «έφυγε» χθες το πρωί, σε ηλικία 74 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο. Τον πρόδωσαν τα πνευμόνια του, αφού ήταν μανιώδης καπνιστής. Και με την αρρώστια που τον ταλαιπώρησε, έδινε με αξιοπρέπεια μάχη τα δύο τελευταία χρόνια. Όπως αξιοπρεπέστατος υπήρξε σε όλη του τη ζωή. Ο Στέφανος, τα τελευταία δύο χρόνια, μπαινόβγαινε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου. Και ενδιάμεσα, είχε μεσολαβήσει και το ατύχημα με το τρακάρισμα από το οποίο είχε «κληρονομήσει»  ένα πρόβλημα στη μέση.

Όμως ήταν αξιοπρεπέστατος. Μέχρι και τα Χριστούγεννα συνέχιζε τις κοινωνικές επαφές του και τις εξόδους του, αφού ήταν αξεπέραστος γλεντζές, σα να μην συνέβαινε τίποτε! Από το νέο έτος, άρχισαν να ξεδιπλώνονται πιο έντονα τα συμπτώματα και ο Στέφανος, «περιόρισε» την κοινωνική του δράση. Είχε ως πηγή ανανέωσης του τα εγγονια του, στα οποία έτρεφε τεράστια αδυναμία. Η σύζυγος του Βασιλική(Κικί την φωνάζαμε όλοι) στάθηκε ως «κολώνα» δίπλα του σε όλη την διάρκεια της ταλαιπωρίας του. Το ίδιο και τα παιδιά του Μαριέτα, Κάλλια και Γιάννης. Όμως ο Στέφανος «έφυγε» ευτυχισμένος. Και αυτό, γιατί ήταν γεμάτος από αγάπη. Γεμάτος από εικόνες και έντονες παραστάσεις.

Είχε ζήσει έντονα, καλά και δημιουργικά. Αγάπησε την ΑΕΚ και την είχε ως κομμάτι της οικογένειας του. Και έκανε πολύ παρέα με πολλούς από τους παράγοντες της γενιάς του. Όπως τους Αριστείδη Μπούκη, Γιώργο Γκόρτσο και Δημοσθένη Πασχαλίδη. Με τον τελευταίο μάλιστα, ως γιγεννείς γλεντζέδες, είχαν άριστες σχέσεις. Μάλιστα τελευταία φορά που τους θυμάμαι μαζί στον χορό των βετεράνων της ΑΕΚ-που ο Στέφανος ήταν επίτιμο μέλος του και τους βοηθούσε πολύ οικονομικά- στον «Βοτανικό». Πρώτο τραπέζι πίστα με τους δικούς τους ανθρώπους, είχαν ταράξει
 τον...λουλουδοπόλεμο προς τη Νατάσσα Θεοδωρίδου....

Ηταν μια από τις πολλές ωραίες στιγμές, που είχα ζήσει μαζί του...Η ουσία είναι ότι ο Στέφανος «έφυγε» και νεκρόσημη ακολουθία θα ψάλει στις 4.30 μμ από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως στα Βριλήσσια. Εκεί αναμένεται να του πούνε το «τελευταίο» αντίο πολλοί φίλοι και συγγενείς. Όσον αφορά στην τελευταία του κατοικία θα είναι στο Κοιμητήρι «Αναστάσεως» στο Πάτημα Χαλανδρίου. ΦΙΛΕ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ....

aek365.gr