ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σαν βρεθείς στης Φιλαδέλφειας τα μέρη... (photos+videos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου 1930. Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια, εγκαινιαζόταν το «Στάδιον ΑΕΚ». Το μετέπειτα «Νίκος Γκούμας». Το «σπίτι» που αναπολούν οι φίλοι της Ένωσης.

Κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο στον κόσμο έχει τον δικό του μύθο. «Το πρώτο γκολ έμπαινε μόλις το πούλμαν των αντιπάλων έστριβε στην Δεκελείας. Το δεύτερο μόλις η αποστολή έμπαινε στο γήπεδο!». Αυτός είναι μύθος του γηπέδου που ορθωνόταν περήφανα στην «καρδιά» της Νέας Φιλαδέλφειας. Του σταδίου «Νίκος Γκούμας». Του «Ναού» της ΑΕΚ..

Η ιστορία του ξεκινάει λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της ΑΕΚ. Το 1926 με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, μέλους του συλλόγου, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, έγιναν ενέργειες και από το Υπουργείο Πρόνειας παραχωρήθηκε ένας δενδροφυτεμένος χώρος στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Από την Επιτροπή χαρακτηρίστικε ως μελλοντικό γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων.


fghf
Παιδιά των προσφύγων ήταν και οι αθλητές της ΑΕΚ, οι οποίοι μαζί με φιλάθλους της (όλοι μαζί 100 άτομα), συγκεντρώθηκαν ένα βράδυ στον χώρο και μέχρι να ξημερώσει ξερίζωσαν όλα τα δένδρα και του έδωσαν μια πρόχειρη μορφή γηπέδου, μεταφέροντας ό,τι υλικά περίσσευαν από τα σπίτια τους και το περιέφραξαν με έναν ξύλινο φράχτη.

Tα έργα συνεχίστηκαν και μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 1930, είχε πάρει πλήρη μορφή γηπέδου. Εκείνη τη μέρα έγιναν και τα επίσημα εγκαίνιά του, με την ΑΕΚ να αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι που έληξε ισόπαλο με 2-2.  Σε ένα άλλο φιλικό με τους «ερυθρόλευκους», σχεδόν 10 χρόνια μετά (29/09/1940), το «Στάδιον ΑΕΚ» θα ζήσει μεγάλες στιγμές, όταν η πρωταθλήτρια Ένωση, θα επικρατήσει με 7-3.


32 χρόνια μετά τα επίσημα εγκαίνια, έρχεται η πρώτη ουσιαστική αλλαγή στο γήπεδο. Σα τέλη του 1961 ξεκινούν ο εργασίες για την τοποθέτηση χλοοτάπητα, ο οποίος εγκανιάζεται στις 3 Ιανουαρίου του 1962, σε φιλικό παιχνίδι με την πρωταθλήτρια κόσμου Μπαρτσελόνα, παρουσία 38 χιλιάδων θεατών. Το παιχνίδι παρακολουθούν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, που λίγο καιρό αργότερα θα παντρευόταν την βασίλισσα - πλέον - Σοφία.


Η επόμενη μεγάλη αλλαγή θα πραγματοποιηθεί το 1979. Η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου αποτελεί εκείνα τα χρόνια την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας και δύο χρόνια νωρίτερα θα έχει κάνει το όνομά της να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στα προημιτελικά το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας θα ζήσει μεγάλες στιγμές, με την πρόκριση επί της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.


Το 1978, λοιπόν, ο πρόεδρος της ομάδας, Λουκάς Μπάρλος, φρόντισε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το χτίσιμο της διώροφης εξέδρας επί της οδού Φωκών, η οποία εγκαινιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1979. Με τις θύρες 9-11 (την γνωστή Σκεπαστή) και 8-12 η χωρητικότητα του γηπέδου θα αυξηθεί σε κάτι περισσότερο από 36 χιλιάδες θέσεις.
skepasti
Η «μετακόμιση» και η επιστροφή με τίτλους
Η δεκαετία του ’80 δεν είναι και η καλύτερη για την ΑΕΚ, η οποία φεύγει απ’ το «σπίτι» της (λόγω έργων) το 1985, επιστρέφει το 1988 και αρχίζει να «χτίζει» την... αυτοκρατορία της. Πρωτάθλημα της σεζόν 1988-1989 και ο «Ναός»... φλέγεται στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.


Και οι ίδιες σκηνές θα επαναληφθούν και στο τέλος των σεζών 1991-1992, 1992-1993 και 1993-1994.

Το «Νίκος Γκούμας» (το νέο του όνομα το είχε πάρει το 1990) θα ζήσει και μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να πήρε τη νίκη (1-0) στις 15 Φεβρουαρίου του 2001, όμως, κόντεψε να... καεί στο «καμίνι» της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στις 2/10/2002 το έτερο ισπανικό «μεγαθήριο», η Ρεάλ Μαδρίτης, θα... γλίτωνε από την «κόλαση» με ισοπαλία (3-3).



Το «έγκλημα»
Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2003. Στις 3 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Άρη. Αυτό θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι στο «σπίτι» της, καθώς τον Ιούνιο ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, Γιάννης Γρανίτσας, θα πιστέψει τις υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης για ανέγερση νέου γηπέδου και θα πάρει την... εγκληματική πρωτοβουλία να δώσει το «ok» για την έναρξη των εργασιών γκρεμίσματος του «Νίκος Γκούμας».

Από τότε, όποιος περνάει από την οδό Φωκών δεν αντικρίζει τον «Δικέφαλο». Από τότε οι φίλοι της ΑΕΚ περιμένουν να «σειστεί» η περιοχή απ’ το σύνθημα «Σαν βρεθείς στης Φιλαδέλφειας τα μέρη...»


 onsports.gr