ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα «εγκλήματα» δεν έχουν τέλος...

Το προχθεσινό ντέρμπι της ΑΕΚ ήταν πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο ένας καθρέφτης που αποτύπωσε εύγλωττα το «κιτρινόμαυρο» πρόβλημα. Βλέπετε, ενώ από τη μια πλευρά υπήρχε ένα καλοδουλεμένο σύνολο, με λίγες και καλές μεταγραφικές επιλογές και συγκεκριμένη φιλοσοφία που κάνει τη διαφορά, η ΑΕΚ δεν είχε να αντιπαρατάξει τίποτα σε όλα αυτά.

Κυρίως, επειδή για ακόμα μια σεζόν άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι οι μήνες του καλοκαιριού, ο χρόνος που γίνεται ο σχεδιασμός και το «χτίσιμο» μιας ομάδας, πόνταρε σε στελέχη που δεν μπορούσαν να αντέξουν τις απαιτήσεις και βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο, κυνηγώντας στόχους που φαντάζουν ανέφικτοι.

Οσο κι αν ακούγεται μονότονο, η ΑΕΚ πληρώνει σήμερα τις καλοκαιρινές «αμαρτίες» της. Την αδράνεια, τα λάθη και τις παραλείψεις που την έχουν φέρει σε οριακή θέση. Διότι, μπορεί να είναι αληθές αυτό που υποστήριζε μετ' επιτάσεως ο Αδαμίδης -πώς δηλαδή μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα καλύτερη από το παρελθόν με μικρότερο κόστος- αλλά το ζήτημα είναι ποιος θα έκανε τις επιλογές για αυτή την ομάδα. Οχι ο Αδαμίδης, πάντως, που και σχετικός με το ποδόσφαιρο δεν είναι και δέσμευσε τον σύλλογο με κάποιες ισορροπιστικές επιλογές του, φορτώνοντας την ομάδα με κάποια αχρείαστα συμβόλαια και επιλέγοντας να κάνει πολιτική στις μεταγραφές.

Μοιραία έφτασε η ΑΕΚ (μια ομάδα που δεν είχε οικονομική πολυτέλεια και ήθελε να κόψει όπου και ό,τι μπορεί) να κάνει 14 μεταγραφές! Απίστευτο το πώς γκρέμισε και προσπάθησε να ξαναχτίσει μια ομάδα από την αρχή, ενώ θα έπρεπε να κάνει λίγες και καλές προσθήκες που θα έκαναν τη διαφορά. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι' αυτό ανήκει στη διοίκηση, αλλά το ίδιο βαραίνει και τον προηγούμενο προπονητή.

Βλέπετε, ο Χιμένεθ δεν αποτέλεσε για την Ενωση έναν απλό προπονητή. Ηταν η στρατηγική επιλογή της διοίκησης, μέσω του οποίου προσδοκούσε να βελτιώσει ατομικά και ομαδικά όλο το ρόστερ, να αναδείξει παίκτες από την ακαδημία, να αντιπαρέλθει το χάντικαπ του λιγότερου ποιοτικού ρόστερ από κάθε ομάδα κορυφής. Ο Χιμένεθ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του, χάθηκε μέσα σε ατέρμονες κουβέντες για παίκτες που θα ήθελε και δεν είχε και η ΑΕΚ έχασε ακόμα ένα καλοκαίρι.

Χωρίς τρόπο ανάπτυξης

Από το καλοκαίρι ακόμα για την ΑΕΚ το μεγάλο ζητούμενο είναι ένα: ποιο αγωνιστικό στυλ, με ποιον τρόπο θα αγωνίζεται μέσα στο γήπεδο και θα μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Το ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμα και τώρα. Ποδόσφαιρο κατοχής δεν μπορεί να παιχθεί, καθώς λείπουν οι μέσοι με καλή τεχνική και κυκλοφορία μεταξύ τους.

Ποδόσφαιρο με αντεπιθέσεις δεν μπορεί να παίξει, καθώς λείπει από τη κορυφή της επίθεσης ο παίκτης που θα έχει την ταχύτητα και την έκρηξη για να τρυπά τις αντίπαλες άμυνες. Ποδόσφαιρο που θα στηρίζεται στη δύναμη και το πάθος επίσης δεν μπορεί, καθώς αποδείχθηκε πως η ομάδα δεν γίνεται να βρίσκεται συνέχεια στα «κόκκινα». Και μοιραία εμφανίζει αυτή την εικόνα.

Απίστευτες καταστάσεις στις μεταγραφές

Πώς θα σας φαινόταν αν διαβάζατε για μια ομάδα που έκανε 14 μεταγραφές, αλλά έχει κορυφαίους σε όλα τα παιχνίδια της τον ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε στο παραπέντε (με τον προπονητή να ισχυρίζεται πως δεν τον... γνωρίζει) και αυτόν που επιχείρησε μάταια επί τρίμηνο να τον αποδεσμεύσει; Μα πολύ απλά, πως όσοι έκαναν τον μεταγραφικό σχεδιασμό δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και γι' αυτό το λόγο η ΑΕΚ στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ποιότητα του Βάργκας και την ικανότητα του Λεονάρντο, που αποτελούν ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η ομάδα αυτό το διάστημα.

Μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Μάκο

Ο Γρηγόρης Μάκος ήταν ωσεί παρών στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Θα πει κάποιος πως όλοι δικαιούνται μια κακή αγωνιστική ημέρα. Το θέμα με τον διεθνή μέσο, όμως, είναι πως εμφανίζει σημαντικά προβλήματα στο παιχνίδι του που δεν διορθώνονται. Κύριο, αυτό που αφορά την αδυναμία του να κρατήσει την μπάλα, να ελέγξει τον ρυθμό, να μοιράσει παιχνίδι στο πιο νευραλγικό σημείο του γηπέδου.

Ο Μάκος έχει τρεξίματα, μαρκάρει πολύ και δίνει βοήθειες στην άμυνα -γι' αυτό και η προχθεσινή «απουσία» του στοίχισε και άνοιξε στα δύο την άμυνα της ΑΕΚ- αλλά αδυνατεί να γίνει ο ηγέτης που αναζητά η ομάδα. Αυτός που θα κόβει και θα ράβει στο κέντρο, που θα είναι το αφεντικό στη μεσαία γραμμή και στη λειτουργία της ομάδας. Ο Μάκος δεν μπορεί να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του περισσότερο από... ενάμισι δευτερόλεπτο και πρέπει να δουλέψει πολύ σε αυτό το κομμάτι.

Το ρίσκο στην άμυνα

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν θέσεις και χώροι όπου η πείρα παίζει καθοριστικό ρόλο. Και μια από αυτές είναι το κέντρο της άμυνας. Εκεί η ΑΕΚ πήγε στο ντέρμπι με το ρίσκο του δίδυμου Κάλα, Μανωλά. Δύο παιδιά 22 και 20 ετών αντίστοιχα, που έχουν ταλέντο και διάθεση, αλλά στερούνται εμπειριών. Κάτι που πλήρωσε η ΑΕΚ προχθές, καθώς τα λάθη τους (ιδιαίτερα του Ισπανού) αποδείχθηκαν καθοριστικά στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Ακόμα μία από τις καλοκαιρινές ανορθογραφίες, καθώς άφησαν την ομάδα με πέντε στόπερ, εκ των οποίων έναν 36χρονο και τέσσερις κάτω των 22!
«Βγαίνει» ο Κοντοές
Αν ζητήσει κάποιος θετικά μέσα από μια ήττα, δεν μπορεί να μη σταθεί στη διαρκώς και βελτιωμένη εικόνα του Γιάννη Κοντοέ. Ο 25χρονος μπακ πείθει πως μπορεί να είναι λύση για τα άκρα, καθώς με την ταχύτητα, το πάθος και τη συγκέντρωση που αγωνίζεται μέσα στο παιχνίδι καταφέρνει να είναι θετικός στις εμφανίσεις του. Ο Κοντοές πήγε καλά με αντίπαλο τον Κουίνσι, ενώ είχε δυνάμεις για να βγαίνει και μπροστά ανεβάζοντας την ομάδα.

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά είναι γεγονός πως αποτυπώνουν κάποια πράγματα. Και διαβάζοντας κανείς τους αριθμούς της ΑΕΚ την τελευταία επταετία, αντιλαμβάνεται πως το αμυντικό πρόβλημα της ομάδας διαρκώς οξύνεται.

Και όσο το πρόβλημα μεγεθύνεται τόσο η Ενωση μένει εκτός στόχων όλο και πιο νωρίς στο πρωτάθλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από οκτώ αγωνιστικές φέτος οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη δεχτεί 13 γκολ.

Μάλιστα, το πλέον απογοητευτικό είναι πως -αν εξαιρέσουμε τη νικηφόρα αναμέτρηση με τον Πανιώνιο (1-0), όπου η εστία διατηρήθηκε ανέπαφη- σε όλα τα υπόλοιπα εκτός έδρας ματς η ΑΕΚ έχει δεχτεί τρία γκολ, γεγονός που προφανώς καταδεικνύει πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία της ομάδας συνολικά αλλά και στην αμυντική τετράδα και στα αμυντικά χαφ συγκεκριμένα.
Μια αναδρομή στα νούμερα της τελευταίας επταετίας αποδεικνύει πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια η άμυνα της Ενωσης θυμίζει... ελβετικό τυρί, ενώ τη φετινή σεζόν έχει ήδη επιτευχθεί αρνητικό ρεκόρ στα τέρματα που έχουν δεχτεί οι «κιτρινόμαυροι», με τον αριθμό να είναι ήδη διψήφιος πριν συμπληρώσουμε καν τις δέκα πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Ψάχνει την αρχή και το τέλος ο Κωστένογλου

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Νίκου Κωστένογλου αναδείχθηκε ως βασική προτεραιότητα της νέας εποχής η δημιουργία πλάνου και η εύρεση ταυτότητας της ομάδας. «Να αποκτήσει αρχή και τέλος η ΑΕΚ» έλεγε χαρακτηριστικά ο 41χρονος τεχνικός. Διαδικασία αναμφίβολα δύσκολη, που ως τώρα δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Διότι μπορεί η Ενωση να μη μοιάζει πλέον με το συνονθύλευμα που δεν έπειθε ακόμα και όταν νικούσε τους αντιπάλους του, αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά: Σε έξι παιχνίδια ο Κωστένογλου μετρά μόλις μία νίκη, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες! Εστω κι αν από αυτές η μοναδική γκέλα ήταν αυτή του Ηρακλείου, η εικόνα δεν αλλάζει.

Η ΑΕΚ προβληματίζει και δείχνει πως χρειάζεται πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική. Ειδάλλως, θα αρκείται μόνο σε ικανοποίηση για τον περιορισμό της ήττας και θα ακούγονται αναφορές όπως αυτή περί των γκολ που θα δεχόταν πριν από λίγους μήνες, που σίγουρα δεν τιμά την ΑΕΚ και τον προπονητή της.

Λείπει αυτός που θα βγει μπροστά

Για την ΑΕΚ εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο έλλειμμα αγωνιστικών ηγετών. Με τον Δέλλα να μην αποτελεί πλέον πρώτη επιλογή, τον Λυμπερόπουλο να μην μπορεί να πάρει την ομάδα στην πλάτη του, μοιραία αναζητείται αυτός που θα βγει μπροστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται ευθύνες σε παίκτες που δεν μπορούν -ακόμα τουλάχιστον- να αντέξουν το βάρος των απαιτήσεων. Για παράδειγμα, όλη η ΑΕΚ περιμένει σχεδόν τα πάντα από τον Μανωλά. Ενα 20χρονο παιδί, που προχθές δεν είχε ούτε έναν στην άμυνα που θα μπορούσε να τον καθοδηγήσει.

Περιορισμένες επιλογές

Για το ρόστερ της ΑΕΚ έχουν ειπωθεί εκατοντάδες πράγματα από την αρχή του καλοκαιριού. Αυτό που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς είναι πως υπάρχει ένδεια στην ποιότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά το βάθος του πάγκου. Προχθές ο Κωστένογλου είχε για επιλογή στη μεσαία γραμμή μόνο τον Ρίκκα (!), ενώ σε αυτό το ρόστερ δεν υπάρχει ούτε ένας φορ περιοχής που να είναι υπολογίσιμη λύση.

Το ζήτημα της ταχύτητας

Ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε προσπάθεια της ΑΕΚ να παίξει ποδόσφαιρο αξιώσεων αποτελεί η έλλειψη ταχύτητας σε βασικές θέσεις της ομάδας. Ποδοσφαιριστές όπως ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν μπορούν να βοηθήσουν πλέον μόνο με την πείρα και τη ποιότητά τους, όση κι αν είναι η επιθυμία τους. Ακόμα και ο εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ αυτό το διάστημα Φαμπιάν Βάργκας είναι μέσος αργός που δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα την ομάδα. Μοιραία η ΑΕΚ έχει περιορισμένες επιλογές και δεν μπορεί να βρει λύσεις. Παράλληλα, είναι εγκλωβισμένη σε συστήματα που δεν βγαίνουν (όπως το 4-2-3-1), καίτοι αποτελεί τη βασική επιλογή από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Θέμα τακτικής

Συν τοις άλλοις, για την ήττα στο ντέρμπι υπάρχουν και ζητήματα αγωνιστικών επιλογών. Ο Κωστένογλου ρίσκαρε με τη χρησιμοποίηση του Καφέ σε ρόλο επιτελικού μέσου, δίχως να βρει λύσεις από τον αρχηγό της ομάδας. Παράλληλα, υπήρξε και ζήτημα με τις επιστροφές και τις αλληλοκαλύψεις, με αποτέλεσμα η άμυνα να βγαίνει συνεχώς εκτεθειμένη.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ

ΣΕΖΟΝ ΓΚΟΛ

2011-12 13-13
2010-11 12-8
2009-10 8-8
2009-08 14-9
2007-08 14-4
2007-06 11-5
2006-05 11-4
2005-04 13-4


sentragoal.gr