ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

«Μεγάλο όπλο ο Κωστένογλου!»

Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού και νυν προπονητής της ομάδας νέων της «Ένωσης», Ντανιέλ Μπατίστα, ανασύρει αναμνήσεις και σχολιάζει στο gazzetta.gr το σαββατιάτικο ντέρμπι.


Γεννήθηκε το 1964 στο Πράσινο Ακρωτήριο και ήρθε στην Ελλάδα το 1986 σε ηλικία 22 ετών για λογαριασμό του Εθνικού. Μετά από τρία χρόνια στον Πειραιά, 67 συμμετοχές και 14 γκολ, το 1989 μεταπήδησε στην ΑΕΚ και σε 90 παιχνίδια πρόλαβε να σκοράρει 90 τέρματα... Ακολούθησε μία τριετία στον Ολυμπιακό (78 αγ., 16 γκολ), για να επιστρέψει και πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια (1995), όπου έμεινε μέχρι το 1999 (77 αγ., 28 γκολ) πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στον Άρη (1999-2001).

Ο λόγος για τον 47χρονο πλέον Ντανιέλ Μπατίστα Λίμα, που το 1994 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και έγινε ο πρώτος έγχρωμος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα. Ο νυν προπονητής της ομάδας νέων της ΑΕΚ, μίλησε στο gazzetta.gr για το σαββατιάτικο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού και θυμήθηκε τις μεγάλες στιγμές που έζησε, παίζοντας σε αυτά τα παιχνίδια για δέκα συνεχόμενα χρόνια.

- Τι μνήμες σου «ξυπνούν» κάθε φορά που κάθεσαι να δεις στην τηλεόραση ή πας στο γήπεδο για να παρακολουθήσεις ένα ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακού;

«Όπως φαντάζομαι οι περισσότεροι παλαίμαχοι, αναπολώ την ατμόσφαιρα στις κερκίδες, την προσμονή πριν από το ματς, τις προσωπικές μονομαχίες και τις κόντρες των ποδοσφαιριστών, την απερίγραπτη προσωπική ικανοποίηση όταν πετυχαίνεις ένα γκολ... Πολύ όμορφες αναμνήσεις γιατί πάντα μου άρεσαν αυτά τα παιχνίδια... Γενικότερα ήμουν ένας ποδοσφαιριστής που μου πήγαιναν πολύ τα ντέρμπι και είχα σκοράρει αρκετές φορές...»

- Με δεδομένο ότι φόρεσες για επτά χρόνια (1989-92 & 1995-99) τη φανέλα της ΑΕΚ σε σχέση με τα τρία (1992-95) που έπαιξες στον Ολυμπιακό, είναι λογικό να έχεις πετύχει περισσότερα γκολ ως «κιτρινόμαυρος» απ' ότι ως «ερυθρόλευκος»... Στο συγκεκριμένο ντέρμπι, όμως, υπέρ ποιας ομάδας σκόραρε τα πιο πολλά τέρματα;

«Νομίζω υπέρ της ΑΕΚ και ειδικότερα στην δεύτερη περίοδο της θητείας μου... Στη διάρκεια της τριετίας 1989-92, δεν ήμουν τόσο αποτελεσματικός γιατί πηγαίναμε στα ντέρμπι πολύ κουρασμένοι και πιασμένοι από τις σκληρές προπονήσεις με τον Μπάγεβιτς... Στην τετραετία 1995-99, η έλευση του Μπουρουτζίκα στο τεχνικό τιμ έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί παραμονές των ντέρμπι, ο ρυθμός των προπονήσεων, έπεφτε το πρόγραμμα εκγύμνασης ήταν διαφορετικό κι έτσι παρουσιαζόμαστε πιο φρέσκοι και πιο έτοιμοι για τα παιχνίδια...»

Ποια από τα ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού στα οποία έπαιξες καλά σου έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη:

«Θυμάμαι πολύ καλά ένα ματς που είχε γίνει στη Ρόδο και κερδίσαμε 1-0 με γκολ δικό μου (σ.σ.: 06/02/1991)! Είμαστε τυπικά γηπεδούχοι και επρόκειτο για ένα παιχνίδι που επαναλήφθηκε περίπου 20 μέρες μετά το αρχικώς προγραμματισμένο, που άρχισε στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά δεν τελείωσε ποτέ! Θυμάμαι καλά ένα παιχνίδι που είχε γίνει για το Κύπελλο στο Ολυμπιακό Στάδιο και είχαμε μείνει με 9 παίκτες, αλλά τελικά κερδίσαμε με 3-1 (1996) με δύο δικά μου γκολ...

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, θυμάμαι ένα τέρμα που είχα πετύχει με κεφαλιά από σέντρα του Κασάπη σε μία νίκη με 2-0 (σ.σ.: 31/01/1999)... Ως παίκτης του Ολυμπιακού, θυμάμαι ότι είχα πετύχει ένα γκολ σε ένα 3-0 επί της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη (σ.σ.: 26/02/1990) και άλλα δύο τέρματα στην ισοπαλία (2-2) που είχαμε φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια (01/04/1995).»

- Φέτος πως βλέπεις τις δύο ομάδες;

«Σε σχέση με την εποχή τη δική μου, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην... Πλέον ο Ολυμπιακός είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο και στο ρόστερ του έχει πολύ πιο πολλούς ποιοτικούς παίκτες από την ΑΕΚ. Αλλά αυτό δεν πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο στο σαββατιάτικο παιχνίδι... Θα είναι ένα ντέρμπι, έντεκα εναντίον έντεκα και μεγάλο ρόλο θα παίξει ο τσαμπουκάς και η καρδιά που θα βγάλουν οι ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, η τύχη και γενικότερα το ποια ομάδα θα θέλει περισσότερο τη νίκη...»

- Η ΑΕΚ σε τι κατάσταση βρίσκεται;

«Δεν ξέρω πως θα παρουσιαστεί μέσα στο γήπεδο, αλλά συνήθως η αλλαγή προπονητή επιδρά θετικά και ωθεί τους παίκτες να επιδείξουν περισσότερο πάθος και ψυχή γιατί είναι ένα ματς κομβικό για την ΑΕΚ, η οποία προέρχεται από ορισμένα άσχημα αποτελέσματα ειδικότερα στο Europa League... Η ομάδα πρέπει να παίξει καλό ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι με τον Κωστένογλου στον πάγκο θα τα καταφέρει...»

- Και ο Ολυμπιακός, πάντως, έχει απουσίες...

«Μπορεί πράγματι να έχει απουσίες, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ του, διαθέτει περισσότερους παίκτες από την ΑΕΚ και είναι σε θέση να αντικαθιστά τους απόντες χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην απόδοσή του. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχει η «Ένωση»...»

- Έχεις κι εσύ ντέρμπι το Σάββατο;

«Ναι, παίζουμε με τον Ολυμπιακό στο Καπανδρίτι για το πρωτάθλημα κάτω 20 ετών... Αυτά τα παιχνίδια έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται με το πόσοι και ποιοι από τους παίκτες που προπονούνται και με τις πρώτες ομάδες, θα “κατέβουν” να παίξουν και να ενισχύσουν την ομάδα των νέων... Εμείς δεν έχουμε αρχίσει καλά το πρωτάθλημα και μετράμε 1 νίκη και 3 ήττες σε 4 αγώνες... Ελπίζουμε να μας ενισχύσουν τουλάχιστον ο Νικολτσής, ο Κλωναρίδης και ο Φροξυλιάς γιατί ο Ολυμπιακός έχει καλή ομάδα και θα έχουμε δύσκολο έργο...»

gazzetta.gr