Εκείνη η Τετάρτη δεν έμοιαζε με καμία άλλη στην 86χρονη ιστορία της ΑΕΚ. «Μαύρη» σελίδα στο «κιτρινόμαυρο» βιβλίο. Ο Δικέφαλος της ΑΕΚ με τα ανοιχτά φτερά, εκείνη την Τετάρτη τα έκλεισε πένθιμα. Ο πρόεδρος των προέδρων έφευγε για το μεγάλο ταξίδι την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 1999. Ηταν παραμονή του ευρωπαϊκού αγώνα της ΑΕΚ με την ΜΤΚ στην Βουδαπέστη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όταν μετακόμισε στην γειτονιά των Αγγέλων. Πέρασαν δέκα χρόνια χωρίς τον θείο Λουκά. Τον άνθρωπο που κατάφερε πολλά, σε λίγα χρόνια. Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν τελικά ο μόνος που τον νίκησε και σε ηλικία 79 ετών άφησε την ΑΕΚ «ορφανή». Για πάντα.
Ο άνθρωπος που με λίγα μέσα, δημιούργησε την «χρυσή» οκταετία. Νταμπλ το 1977, ημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976/77, πρωτάθλημα το 1979, έργα των Προπυλαίων και της Σκεπαστής εξέδρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και θεμελίωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Ολα αυτά από το 1974 μέχρι και το 1980. Πολλές φορές σήκωσε τα μάτια στον ουρανό και είπε «Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χαρίζει στην ΑΕΚ». Ο ίδιος ο άνθρωπος που δημιουργούσε αυτές τις στιγμές. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να έχει η ΑΕΚ αυτές τις στιγμές στην ιστορία της. Τιμήθηκε πολλές φορές. Περισσότερες αυτήν την δεκαετία που ζούμε χωρίς την παρουσία του πια. Ο ίδιος φεύγοντας, όμως, είχε πάρει το μεγαλύτερο τρόπαιο της ζωής του. Την αναγνώριση, τον σεβασμό, την αγάπη εκατομμυρίων φιλάθλων της ΑΕΚ και το σύνθημα από καρδιάς «ΑΕΚ, Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος»...
Μπορεί να έχασε χρήματα και περιουσία από την ΑΕΚ, μπορεί να υποθήκευσε ακόμα και το σπίτι του, αλλά ο ίδιος συνέχιζε να «ματώνει» για μία ομάδα που αγάπησε μοναδικά και σπάνια στην... πορεία. Βλέπετε ξεκίνησε ως φίλος του Αρη (έπαιξε και στα τσικό του), αλλά η ΑΕΚ σύντομα τον κάλεσε κοντά της και τον έκανε για πάντα δικό της. Το έργο του τεράστιο που ίσως δεν θα ξεπεραστεί από κανέναν άλλον στο μέλλον. Ο Λούκας Μπάρλος δεν ήταν απλός ένα πρόεδρος που έφερε στην ΑΕΚ τίτλους και μια σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία. Ηταν ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε την σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Αυτός που έφερε την ΑΕΚ μια «ανάσα» από τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου. Αυτός που την οδήγησε στο τελευταίο της νταμπλ. Αυτός που δήλωνε κατηγορηματικά ότι «η ΑΕΚ είναι ότι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου». Αυτός είναι ο Λουκάς Μπάρλος που τιμά σήμερα το aek365.gr, δέκα χρόνια μετά την ημέρα που έφυγε για πάντα από κοντά μας. Μαζί με το αφιέρωμα σας παραθέτουμε και την τελευταία συνέντευξη του Μπάρλου στην εφημερίδα «Ενωσίτης».
Με τον Μπάρλο στην Ελλάδα
Η χούντα λίγο πριν μπει το '73 ήθελε να τον τοποθετήσει στην προεδρία της ΑΕΚ που ήταν σε κακίστη αγωνιστική κατάσταση. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήθελε να το ακούσει καν... Προκήρυξε εκλογές και παίρνοντας το 58%, εξελέγη πρόεδρος στις αρχές του έτους. Ο συνδυασμός καλού ποδοσφαίρου και τίτλων ήταν βασικό συστατικό για την περίοδο που στην προεδρία της ΑΕΚ ήταν ο Λουκάς Μπάρλος. Από το 1974 έως και το 1981 η Ενωση απέδωσε ένα εκπληκτικό θέαμα (είχε και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για να το κάνει...) και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τις χρονιές 1978 και 1979, αλλά και ένα Κύπελλο το 1978, κατακτώντας έτσι το νταμπλ εκείνη την περίοδο. Κατά την διάρκεια της θητείας του «θείου Λουκά», ήρθε και η μεγαλύτερη νίκη επί του Ολυμπιακού, σε ένα ματς που ακόμα και τώρα αισθάνονται τυχεροί όσοι το παρακολούθησαν από κοντά... Ηταν την περίοδο του νταμπλ, όταν η ΑΕΚ συνέτριψε στον ημιτελικό του Κυπέλλου με 6-1 την ομάδα του Πειραιά.
Με τον Μπάρλο στην Ευρώπη
Η πιο θαυμαστή πορεία της ΑΕΚ στην Ευρώπη, έγινε την εποχή του Λουκά Μπάρλου. Την περίοδο 1976/77 η Ένωση, έχοντας αποκλείσει διαδοχικά τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους. Μία σεζόν αργότερα, έρχεται η ώρα για μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Σε ένα γεμάτο γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας, ο «δικέφαλος» διασύρει την Πόρτο με 6-1 (έχασε στο ματς της Πορτογαλίας αλλά πήρε την πρόκριση), όμως στον επόμενο γύρο θα συναντήσει την... μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ και εκεί θα σταματήσει η πορεία της Ευρώπης.
Οι προπονητές που συνεργάστηκε ο Λουκάς Μπάρλος
Στα επτά χρόνια που ο Μπάρλος βρισκόταν στην προεδρία της ΑΕΚ, στον πάγκο της ομάδας καθόντουσαν καταξιωμένοι τεχνικοί. Τα ονόματα τους ήταν λαμπρά και η πορεία τους στους ευρωπαϊκούς πάγκους, τεράστια. Το 1974 όπου ανέλαβε την ΑΕΚ ο Μπάρλος, μαζί του έφερε τον άνθρωπο που δημιούργησε την μεγάλη ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας, που έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού. Τον Φράντισεκ Φάντροκ. Ο Τσέχος τεχνικός έμεινε στο τιμόνι της Ενωσης για τρεις περιόδους και έδωσε την θέση του, στον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι έμεινε μία περίοδο στον πάγκο της ομάδας και κατέκτησε το νταμπλ, πριν αποχωρήσει και έρθει ο Φέρεντς Πούσκας. Ο Ούγγρος, αν και θα μπορούσε και αυτός να αναδειχθεί πρωταθλητής με την ΑΕΚ, όπου στο τέλος της χρονιάς πήρε το πρωτάθλημα, έφυγε στα μέσα της χρονιάς και διάδοχος του ήταν ο Ανδρέας Σταματιάδης.
Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ΑΕΚ επί εποχής Μπάρλου
Ο Λουκάς Μπάρλος, ήταν ο... Φλορεντίνο Πέρεθ της εποχής. Ο Ισπανός πρόεδρος της Ρεάλ δεν λογαριάζει από χρήματα και ότι καλό... κυκλοφορεί στην αγορά, το φέρνει στην Μαδρίτη. Κάτι παρόμοιο και για το μέγεθος της ΑΕΚ, έκανε και ο «θείος Λουκάς». Τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνιζόντουσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα έφερνε στην ΑΕΚ. Μαύρος, Νικολούδης, Αρδίζογλου, Ιντζόγλου, Δέδες, Σκρέκης, Στεργιούδας, Δομάζος. Ακόμα και τον Μίμη Παπαϊωάννου κατάφερε να μεταπείσει και να τον επαναφέρει στην ομάδα, ύστερα από την αρχική του απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να ακολουθήσει τον Στέλιο Καζαντζίδη. Όμως, οι αγορές του δεν έμειναν στα εγχώρια σύνορα. Παίκτες όπως ο Βάγκνερ, ο Βιέρα αλλά και ο Τσανλάιντερ (μεγάλος αμυντικός της εποχής, που όμως έπαιξε μόλις δύο μήνες εξαιτίας κάποιου τραυματισμού που δεν τον άφησε να παίξει) ντύθηκαν στα «κιτρινόμαυρα» σκορπώντας ενθουσιασμό. Ομως ακόμα και σήμερα, η μεγαλύτερη μεταγραφή από την ξένη αγορά στην ιστορία της ομάδας, παραμένει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίο έφερε ο Μπάρλος από την Βελέζ Μόσταρ. Εκτός όμως από τις μεγάλες μεταγραφές του, πιστώνεται και τα ταλέντα που βγήκαν από την ομάδα, όπως οι Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.
Η σκεπαστή του... Μπάρλου
Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Λουκάς Μπάρλος παίρνει την απόφαση για την κατασκευή της διόροφης εξέδρας, της περίφημης Σκεπαστής στην Νέα Φιλαδέλφεια. Το μέρος που πλέον θα φιλοξενούσε τους φανατικότερους οπαδούς της ομάδας (αν και όχι εξαρχής) και που θα έμενε μεταξύ ιστορίας αλλά και μύθου για τη φωνή, το παλμό, την εικόνα και τον «τρόμο» που προκαλούσε στους φιλοξενουμένους ήταν πλέον έτοιμο. Πήρε δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική και την Λαϊκή τράπεζα, βάζοντας ως υποθήκη το σπίτι του στο Ψυχικό! Τα αγωνιστικά «εγκαίνια» έγιναν σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό που δεν ήταν νικηφόρος (0-1) στις 7 Οκτωβρίου του 1979. Ο Λουκάς Μπάρλος, με την Σκεπαστή, άφησε μία από τις ιστορικότερες κληρονομιές στην ομάδα, που πλέον όμως δεν υπάρχει.
Τρελαμένος με τον Ντέμη
Ο Μπάρλος, ως γνωστόν, πάντα λάτρευε τους επιθετικούς... Ο Μαύρος παιδί του. Προς το φινάλε της ζωής του γνώρισε τον ΑΕΚτζη πιτσιρικά από την Αλεξανδρούπολη. Τον Ντέμη Νικολαΐδη. Τον Αύγουστο του '98 στο ματς με την Φερεντσβάρος στην Νέα Φιλαδέλφεια είδε την ΑΕΚ για τελευταία φορά από κοντά. Πριν το ματς μπήκε στα αποδυτήρια και εμψύχωσε τους παίκτες, ενώ αγκάλιασε τον Ντέμη. Λίγο αργότερα ο Ελληνας σέντερ φορ έβαζε τρία γκολ για να τον ευχαριστήσει... Ο Λουκάς Μπάρλος πίστευε πολύ στον Ντέμη. «Τρεις φορές Μαύρο...» τον είχε χαρακτηρίσει. «Είναι ΑΕΚτζής αλλά και μεγάλο ταλέντο. Μου αρέσει γιατί παίζει με πάθος και δύναμη. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.