ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Η απαγωγή του αρχιτέκτονα!


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΑΤΟΥ


Μία μέρα μετά του Σωτήρος, στις 7 Αυγούστου και επί γαλλικού εδάφους (ή καλύτερα σε γαλλικά νερά) έγινε η τελική σύλληψη και ολοκληρώθηκε το σχέδιο για την «Αγιά Σοφιά» με τα νέα κίτρινα τείχη της «βασίλισσας»! Το πρώτο σχέδιο που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε για να φτάσει στο τελικό του στάδιο, όπως παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και εκατοντάδων συγκινημένων απλών φίλων της ΑΕΚ.

Ενα καταπληκτικό αποτέλεσμα μίας... παράξενης απαγωγής που προηγήθηκε με τον Ελληνα αρχιτέκτονα και πολύ καλό προσωπικό φίλο του Δημήτρη Μελισσανίδη, Θανάση Κυρατσού, να σχεδιάζει εν πλω στο γιοτ του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ και να ολοκληρώνει την προσπάθειά του στο εντυπωσιακό Πόρτο Σέρβο (φωτό) της Σαρδηνίας.

Η συνεργασία που είχε προηγηθεί με τον Ιταλό αρχιτέκτονα του νέου γηπέδου της Γιουβέντους, Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι, είχε αποφέρει δυο τρία λίαν εντυπωσιακά προσχέδια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (το ένα από αυτά έφερνε πάρα πολύ στο νέο «Αλιάντς Ριβιέρα» της Νις), τα οποία όμως δεν άφηναν στον Δημήτρη Μελισσανίδη την τελική αίσθηση της σύνδεσης του γηπέδου με τη βυζαντινή ιστορία της Ενωσης και τις ρίζες της από την Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα φύγεις από εδώ αν δεν μου δείξεις το τελικό σχέδιο που θα με ικανοποιεί» ήταν η «απειλή» του Μελισσανίδη στον κορυφαίο αρχιτέκτονα, που... έχασε τον ύπνο του μέχρι να φτάσει στην «Αγιά Σοφιά» του. Απειλή βεβαίως ο ίδιος δεν αισθάνθηκε ποτέ, καθώς με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ γνωρίζεται πολλά χρόνια και ξέρει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί.

 Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για τα γραφεία της Aegean στον Πειραιά ο επιτυχημένος επιστήμονας έβαλε τον Μελισσανίδη να αγοράσει μία ολόκληρη πλαγιά στην Ισπανία για να βρει το κατάλληλο μάρμαρο για την εξωτερική πλευρά των γραφείων!
Η απαγωγή του αρχιτέκτονα!
Το μοναδικό πρόβλημα για τον Θανάση Κυρατσού ήταν ότι από αρχιτέκτονας και επικεφαλής ενός μεγάλου γραφείου της Αθήνας παραλίγο να εξελιχθεί σε... βυζαντινολόγο προκειμένου να ικανοποιήσει το τελεσίγραφο Μελισσανίδη σύμφωνα με το οποίο το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα έπρεπε να παραπέμπει στη βυζαντινή της κληρονομιά.

Πολλοί συνεργάτες του μάλιστα τον έχουν δει να βγάζει από την τσάντα του δουλεύοντας για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ το βιβλίο της διαπρεπούς βυζαντινολόγου στη Σορβόννη, Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο», το οποίο αποτελεί και το πιο εύπεπτο δοκίμιο της συγγραφέως σχετικά με την ιστορική συνέχεια της πάλαι ποτέ βυζαντινής αυτοκρατορίας.

«Αυτό μάλιστα! Αυτό είναι αυτό που θέλω!» αναφώνησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης όταν είδε το τελικό σχέδιο του Θανάση Κυρατσού. «Ναι, αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βυζάντιο! Κολοσσαίο! Να το βλέπει ο άλλος από μακριά που θα έρχεται και να αναρωτιέται: τι είναι αυτό; Γήπεδο ή κάστρο; Πιο πολύ κάστρο με τα νέα τείχη της ΑΕΚ, ένα κάστρο βυζαντινό όπως τα τείχη της Κωνσταντινούπολης» ήταν τα λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη που δεν δυσκολεύτηκε να προκρίνει το τελικό σχέδιο του πολύ καλού του φίλου, τον οποίον τον τελευταίο καιρό βλέπει πιο πολύ και από τη γυναίκα του...

Καρέκλες με μόνιτορ! 

Και βεβαίως η συνεργασία Μελισσανίδη και Κυρατσού δεν ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή παρουσίαση. Κρουαζιέρα στη Σαρδηνία δεν προβλέπεται να τον... ξαναπάει άμεσα, αλλά ο Ελληνας αρχιτέκτονας έχει βρει για το καλό τον μπελά του αφού αυτό που προέχει και για τους δύο είναι η τελική διαμόρφωση και των εσωτερικών χώρων για την παρουσίαση στον Τύπο των τελικών σχεδίων στα τέλη Οκτωβρίου.

Πιθανότατα στο μεγάλο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (αντί του Βυζαντινού Μουσείου που είχε επιλεγεί αν θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου σε εξωτερικό χώρο) με υψηλές VIP παρουσίες, το «παρών» από τον Ιταλό Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι και συνολικό κόνσεπτ που δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με τα πρώτα χθεσινά αποκαλυπτήρια, αφού εκτός όλων των άλλων θα περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό βίντεο αλλά και τη δυνατότητα 3D κίνησης σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του νέου γηπέδου: στα δύο μουσεία, στο παραδοσιακό ανατολίτικο καφενείο, στα δύο εστιατόρια, στα αποδυτήρια, στα δημοσιογραφικά θεωρεία και στις θέσεις VIP.

Με αυτές έχει ασχοληθεί προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης που έχει επιλέξει και την ειδική καρέκλα με ατομικό μόνιτορ σε κάθε θέση για τα ακριβά διαρκείας στην «Αγιά Σοφιά».

Γιατί στα υπόλοιπα προσπαθεί να συγκρατήσει την τελειομανία του Θανάση Κυρατσού, ο οποίος δεν χρειαζόταν καν τον ηγέτη της ΑΕΚ για να βάλει πολύ ψηλά τον πήχη στα στάνταρ του νέου γηπέδου.

Μπορεί εξωτερικά να μη μοιάζει σε τίποτα με πολλά από τα σύγχρονα γήπεδα που χτίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη (προκειμένου να ταυτίζεται ακόμα και αρχιτεκτονικά με την παράδοση και την ιδιαίτερη ιστορική προέλευση της ΑΕΚ), αλλά εσωτερικά θα είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο με όλες τις ανέσεις.

«Τον Θανάση πρέπει κάπου και να τον συγκρατείς. Αν τον αφήσεις, το κόστος του γηπέδου θα εκτιναχθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, θα μείνουμε με την όρεξη και τελικά θα πέσουν τα γιαούρτια» έχει πει μπροστά στον καλό του φίλο σε ανύποπτη στιγμή ο Δημήτρης Μελισσανίδης για να του κάνει πλάκα.

sentragoal.gr