ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στην ταυτότητα να γράφει... ΑΕΚ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ


Για τη νέα ΑΕΚ που σχηματίζεται αυτές τις ημέρες στα Χάνια του Πηλίου στόχος προφανώς και δεν μπορεί να είναι μόνο η επίτευξη της αγωνιστικής ανόδου από το πρωτάθλημα της Football League 2.


Το φορτίο που κουβαλούν ο Δέλλας και οι παίκτες του είναι πολύ βαρύτερο και αφορά τη συνολική αναγέννηση της ομάδας, τη δημιουργία ενός νέου συνόλου σε νέες βάσεις. Οπως παλιά, τότε που στα τέλη της δεκαετίας του `80 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δημιουργούσε μια ομάδα με δική της αγωνιστική ταυτότητα και παίκτες με ταλέντο και ποιότητα, κάνοντας την ΑΕΚ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και υπολογίσιμο μέγεθος στην Ευρώπη. Τώρα οι απαιτήσεις (αρχικά τουλάχιστον) είναι μικρότερες, αλλά η ανάγκη εύρεσης αγωνιστικής ταυτότητας προβάλλει και πάλι ως ανάγκη.

Βλέπετε, ανάμεσα στα άλλα δεινά των τελευταίων ετών, η ΑΕΚ έχασε μεγάλο μέρος της αγωνιστικής φυσιογνωμίας της. Δεν είναι ψέμα πως η ΑΕΚ ήταν άμεσα συνδεδεμένη παραδοσιακά με το επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο. Είχε στο ρόστερ της κατά καιρούς μερικούς εκ των κορυφαίων μεσοεπιθετικών που έχουν εμφανιστεί ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Από τον καιρό του Παπαϊωάννου, του Μαύρου και του Μπάγεβιτς μέχρι την ομάδα του Νικολαΐδη, του Κωστή και του Τσιάρτα. Ακόμα και πρόσφατες αναλαμπές, με τον Ριβάλντο και τον Σκόκο, να επιβεβαιώνουν πως ΑΕΚ σημαίνει... επίθεση.

Σε αυτό το πρώτο διάστημα της προετοιμασίας (αλλά και στη δουλειά που έγινε στην Αθήνα) ο Δέλλας προσπαθεί να βρει την αγωνιστική ταυτότητα που θα ταιριάζει στην ΑΕΚ. Επιχείρησε αρχικά να λειτουργήσει την ομάδα του στο πλάνο του 4-3-3 ή του 4-5-1 σε διάταξη 4-2-3-1. Αυτά δούλεψε κατά κόρον στο ξεκίνημα, με αυτά παρουσίασε την ομάδα στα δύο πρώτα φιλικά με Νέα Ιωνία και ΑΕ Διμηνίου.

Ωστόσο, με εμφανή το πρόβλημα που υπάρχει στα άκρα της «κιτρινόμαυρης» επίθεσης, εσχάτως ο Δέλλας άρχισε να δουλεύει και στο 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή. Αλλωστε, με αυτόν τον σχηματισμό πετυχαίνει δύο σημαντικά ζητήματα: 1) να καλύψει το κενό στα άκρα και 2) να δώσει ακόμα μεγαλύτερη επιθετική ισχύ στην ομάδα του.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως ο Δέλλας ακόμα αμφιταλαντεύεται για τον αγωνιστικό δρόμο που πρέπει να διαλέξει. Και φαίνεται πως δύσκολα θα κατασταλάξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση όσο μένουν εκκρεμείς μεταγραφικές υποθέσεις. Διότι είναι σαφές πως από τους 29 που βρίσκονται σήμερα στο Πήλιο κάποιοι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν στην ομάδα και να βοηθήσουν άμεσα, ενώ κάποια κενά απαιτούν μεταγραφική ενίσχυση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ πως η Ενωση θα πρέπει να κινηθεί μεταγραφικά για την απόκτηση ενός επιθετικού που θα μπορεί να παίξει στα άκρα ή στον άξονα της επίθεσης, πίσω από τον φορ. Οπως και είναι δεδομένη η ανάγκη για ακόμα μία προσθήκη στην άμυνα.

Το σημαντικό για τον Δέλλα είναι να βρει τρόπο για να γίνει ξανά η ΑΕΚ ελκυστική. Μια ομάδα που θα αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο και θα προκαλεί τους φίλους της να βρεθούν κοντά της. Αλλωστε, ξέρουν πως η νέα σεζόν κρύβει μια σημαντική παγίδα. Ουδείς θα είναι ικανοποιημένος απλά με νίκες της Ενωσης και άπαντες θα θέλουν συνδυασμό με θεαματικό ποδόσφαιρο και όμορφο θέαμα. Αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει ο «Κολοσσός» και προσπαθεί να βρει τον ιδανικό σχηματισμό για να φτάσει σε αυτήν. Και στο τέλος στην ταυτότητα να γράφει... ΑΕΚ.

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ 4-3-3

Στο ξεκίνημα της νέας εποχής ο Δέλλας έδειξε θιασώτης του 4-3-3 που προτιμούν ολοένα και περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την υπεροπλία που εμφανίζει η ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή και να αξιοποιήσει τα μεγάλα όπλα του ρόστερ. Ωστόσο, αυτός ο σχηματισμός χώλαινε στην έλλειψη ακραίων επιθετικών, καθώς δεν υπήρχαν οι λύσεις για να γίνει παιχνίδι από τα πλάγια. Η δυσλειτουργία ήταν ξεκάθαρη και δεν μπορούσε να καλυφθεί εκ των έσω, παρά τα πειράματα (Γροντής δεξί εξτρέμ, Κάτσικας στην ίδια θέση).

ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ 4-2-3-1

Στη φαρέτρα του Δέλλα υπήρχε εξαρχής το σύστημα της νέας εποχής, το 4-5-1 με διάταξη 4-2-3-1. Συνεχίζει να δουλεύει ακόμα πάνω σε αυτό, ωστόσο υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα: 1) παραμένει το ερώτημα για τα άκρα της επίθεσης (πλέον δοκιμάζεται εκεί και ο Πεταυράκης) και 2) η ομάδα στερείται της δυναμικής στη μεσαία γραμμή, καθώς μένουν εκτός δύο εκ των Ανάκογλου, Ρόβα, Κορδέρο και Γεωργέα. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ράμα πάει... τρένο σε ρόλο πίσω από τον επιθετικό.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΡΟΜΒΟΥ

Πολλοί έλεγαν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να δουλέψει σε σχήματα με δύο φορ, ώστε να είναι ιδιαίτερα επιθετική. Η ετοιμότητα του Παυλή δίνει στον Δέλλα τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιεί ως παρτενέρ του Μπρέσεβιτς, ενώ δεν απαιτούνται ακραίοι επιθετικοί. Σε θέση δεύτερου επιθετικού μπορεί να παίξει και ο Ράμα.

sentragoal.gr