ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ...ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ.


ΣΤΕΛΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΝΤΑ


Υ.Γ.1) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ! ΜΟΝΟ Α.Ε.Κ!!! NEVER GIVE UP

Υ.Γ.2) ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ . . .

Υ.Γ.3) 47 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ Α.Ε.Κ ΙΔΕΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ


Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σπανούδης: Η ιστορία της ΑΕΚ .

Σαν σήμερα το 1941 έφυγε από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και εκ των ιδρυτών της.

Στα 70 του χρόνια, σαν σήμερα (23 Απριλίου) το 1941 έφυγε από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ και εκ των ιδρυτών της Κωνσταντίνος Σπανούδης.

Η μοίρα ήθελε να αφήνει την τελευταία του πνοή 17χρόνια και 10 ημέρες από τότε που στις 13 Απρίλη του 1924 ο Σπανούδης, στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου, μαζί με ακόμη 40 περίπου άτομα έριξαν τη ιδέα να δημιουργεί η ΑΕΚ.

Ο Σπανούδης έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, ασκώντας τα καθήκοντά του από το 1924 ως το 1932. Αρχικά δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, πρόλαβε πριν φύγει από τη ζωή να βάλει την ΑΕΚ στο δρόμο των επιτυχιών: Το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην Ένωση η έκταση όπου μέχρι και το 2003 βρισκόταν το Στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υστερα από τρία χρόνια, την περίοδο 1931-32, η ΑΕΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρι της ομάδας ήταν ο βετεράνος πια Κώστας Νεγρεπόντης, ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του '10 και του '20 στην ελληνική Πέρα Κλουμπ της Πόλης, την ομάδα που ουσιαστικά αποτέλεσε "πρόγονο" της ΑΕΚ. Ο Μαρόπουλος, ο Δελαβίνιας, ο Ρίμπας, ο Σκλαβούνος, ο Μανέττας, ο Τζανετής, ο Μάγειρας, ο Χατζησταυρίδης κι άλλοι εξαιρετικοί
ποδοσφαιριστές έδειχναν ικανοί να κυριαρχήσουν για χρόνια στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Κατέκτησαν το νταμπλ το 1939 (το πρώτο στην Ελλάδα) και πήραν ξανά το πρωτάθλημα το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη να τους καθοδηγεί πλέον ως τεχνικός. Η πορεία εκείνης της ομάδας σταμάτησε άδοξα λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Μέχρι εκεί πρόλαβε να ζήσει την ΑΕΚ ο Κωνσταντίνος Σπανούδης. Το 1941 φεύγει από τη ζωή. Η προσφορά του στην γιγάντωση της ΑΕΚ τεράστια. Η τιμή για τον ίδιο, ήρθε πολλές δεκαετίες αργότερα. Μόλις 10 Οκτωβρίου του 2008 ο Δήμος Αθηναίων δίνει το όνομά του σε μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, αυτή που βρίσκεται στον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 
Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης δεν ήταν απλώς ο εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, αν και μόνο αυτό θα αρκούσε για να τον κρατήσει ζωντανό στην αιωνιότητα. Ηταν μια σπουδαία προσωπικότητα της Ελλάδας. Υπήρξε στην Κωνσταντινούπολη απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στη Σορβόνη ενώ ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή τέχνη στη Ραβένα. Στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε την εφημερίδα Πρόοδος ενώ συμμετείχε και στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτικής Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως. 

Στη συνέχεια ο Σπανούδης συνδέθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και μετά το 1922, όταν έφυγε κυνηγημένος σαν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Τούρκων, εκτός από τη συμμετοχή του στα διοικητικά της Ενωσης, δραστηριοποιήθηκε και πάλι στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας την ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Αγών. Στην Α.Ε.Κ. κατείχε τη θέση του προέδρου έως το 1932, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής των Φιλελευθέρων και αποσύρθηκε τυπικά από τη διοίκηση. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Απριλίου 1941, λίγες ώρες πριν οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα. Ακούστηκε να λέει «δεν θα το αντέξω αυτό». Και δεν το άντεξε. 

Ηταν γεννημένος το 1871 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Ηταν παντρεμένος με την μουσικολόγο Σοφία Σπανούδη και η κόρη τους Αθηνά Σπανούδη υπήρξε άξια απόγονος τους αφού με την εκπομπή της «Μουσικά θέματα», που έβγαινε στον αέρα του κρατικού ραδιοφώνου επί 35 (!) χρόνια, ήταν ίσως η πρώτη που έβαλε τους Ελληνες στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής. Θα είναι αθάνατος για πάντα. Εκανε σε εκατομμύρια ανθρώπους το καλύτερο δώρο της ζωής τους. Την ΑΕΚ!

aek365.gr