Οι μέτοχοι δεν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Τουλάχιστον στο επίπεδο που απαιτεί η ΑΕΚ. Αρα, ο μόνος δρόμος που απομένει στον Σταύρο Αδαμίδη και τη διοίκησή του για να κλείσει το άνοιγμα της νέας σεζόν -που χωρίς να προστεθεί το ενδεχόμενο έξτρα φορολόγησης, υπολογίζεται σε 10-11 εκατ. ευρώ- είναι να μειώσει δραστικά το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Με μείωση του κόστους ετήσιων απολαβών του ρόστερ, αλλά κυρίως με πωλήσεις ποδοσφαιριστών, που μπορούν να κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος.
Ο προϋπολογισμός για την ΑΕΚ της νέας περιόδου εκτιμάται πως θα φτάσει τα 33-34 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22-23 εκατ. ευρώ. Βλέπετε, αποτελεί ερωτηματικό σε ποιο ύψος θα φτάσει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας και ποια ανταπόκριση θα βρει η ΠΑΕ στην εμπορική αγορά. Γίνεται φανερό, πάντως, πως σε αυτό τον τομέα δεν αναμένονται... θαύματα. Οση μείωση εξόδων επιχειρήσει ο Αδαμίδης, όσο κι αν προσπαθήσει να αυξήσει τα έσοδα, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά.
Τα πάγια λειτουργικά έξοδα της ΑΕΚ ανέρχονται σε ποσό που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και κρίνονται ανελαστικά. Αφορούν υποχρεώσεις της ομάδας που δεν μπορούν να μειωθούν. Από το κόστος ταξιδιών, ξενοδοχείων, εταιρειών φύλαξης και έξοδα αγώνων, έως τα χρήματα που διατίθενται για την ακαδημία (άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως) και για τη χρήση του προπονητικού κέντρου (όπου θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση τη νέα σεζόν). Οσο κι αν επιβάλει πολιτική λιτότητας η νέα διοίκηση, δεν μπορεί να προσδοκά σε δραστικές αλλαγές.
Σημαντικά έσοδα και μείωση του ελλείμματος μπορεί να προέλθει μόνο από μείωση του κόστους που αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται κόστος μεταγραφών, συμβολαίων και προπονητικού τιμ). Την περυσινή σεζόν το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ στοίχιζε συνολικά κοντά στα 16 εκατ. ευρώ. Αν ο Αδαμίδης ρίξει αυτό το ποσό στα 10 εκατ. ευρώ, μπορεί να πετύχει το πλάνο της οικονομικής εξυγίνασης. Με πολλά ερωτηματικά, βέβαια, για την ανταγωνιστικότητα της ομάδας που θα δημιουργηθεί.
Εσοδα από πωλήσεις...
Είναι προφανές πως ο μοναδικός τρόπος για να προκύψουν σημαντικά έσοδα για τη διοίκηση, ώστε να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της "τρύπας", μπορεί να προέλθει από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Στις πρώτες συζητήσεις του Αδαμίδη με το τεχνικό επιτελείο, έχει εκφραστεί η άποψη πως από το υπάρχον ρόστερ θα υπάρξουν περίπου 12 αποχωρήσεις και ταυτόχρονες προσθήκες 5-7 ποδοσφαιριστών. Το σημαντικό βέβαια είναι ποια έσοδα μπορεί να προκύψουν απ' αυτές τις αποχωρήσεις και ειδικά στο θέμα των μεταγραφών.
Είναι ενδεικτικό πως κατά το περυσινό καλοκαίρι η ΑΕΚ είχε έσοδα 6 εκατ. ευρώ από παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών. Με κορυφαία αναμφίβολα τη μετακίνηση του Κυργιάκου στη Λίβερπουλ, που έφερε τα μισά από τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο (αλλά και αναστάτωσε το σχεδιασμό της ομάδας). Στον αντίποδα, το κόστος των 13 μεταγραφών που έγιναν ήταν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΚ δημιούργησε πλεόνασμα απ' αυτό το αλισβερίσι.
Τι μπορεί να συμβεί φέτος; Ο Αδαμίδης προσδοκά πως μπορεί να έχει έσοδα 5-6 εκατ. ευρώ από την πώληση δύο ποδοσφαιριστών. Αν δώσει επί παραδείγματι Σκόκο και Τζιμπούρ, η ΑΕΚ εκτιμάται πως μπορεί να έχει υψηλά έσοδα. Οπως διαπιστώνεται, πάντως, δεν θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με την περυσινή σεζόν (χωρίς καν να υπολογίζεται ποια θα είναι τα έξοδα για μεταγραφές).
Μείωση κόστους ρόστερ
Το μεγάλο συν του Αδαμίδη σε σχέση με τον προκάτοχό του αφορά τη μείωση του κόστους ρόστερ. Σε αυτόν τον τομέα ο Θανόπουλος δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα, καθώς έπεσε σε τοίχο όπου επιχείρησε να προτείνει μειώσεις (Χουανφράν, Λαγός κ.ά.). Φέτος, όμως, ο νέος πρόεδρος είναι σαφώς σε καλύτερη μοίρα αφού μπορεί να υπολογίζει πως το ρόστερ θα απαλλαγεί από κόστος συμβολαίων που θα αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
Ο Αδαμίδης δεν βαρύνεται πλέον με συμβόλαια που έκαναν την ΑΕΚ να... αγκομαχεί, όπως του Χουανφράν ή του Ενσαλίβα (στο σύνολο υπερέβαιναν το εκατομμύριο). Μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους όρους που θα θέσει εκείνος, υψηλά συμβόλαια που λήγουν, όπως του Λαγού και του Μαντούκα (από 450.000 αμφότεροι). Και έτσι, μπορεί να υπολογίζει σε σημαντική μείωση του κόστους του ρόστερ.
Ετσι κι αλλιώς, η επόμενη σεζόν θα είναι η τελευταία κατά την οποία η ΑΕΚ θα πληρώνει τις... αμαρτίες του Νικολαΐδη. Βλέπετε, κλείνουν οι βαριές υποχρεώσεις τύπου Φερέρ ή Δώνη, ενώ παράλληλα η Ενωση απαλλάσσεται από τα μεγάλα συμβόλαια παικτών όπως οι Μαϊστόροβιτς, Τζιμπούρ, Σκόκο. Και με εξαίρεση τον Αργεντινό, η νέα διοίκηση δεν δείχνει πρόθεση να κάνει νέα συμβόλαια με υψηλότερες απολαβές, αλλά να συζητήσει μόνο επί της βάσης νέας πολιτικής με πολύ χαμηλότερο ταβάνι.
sentragoal.gr